Kućni ljubimci - PETS01.COM
Početna  |  Prijava  |  Odjava  |  Registracija  |  O nama  |  Oglašavanje  |  Unos u adresar  |  Kontakt
      >>> Uputstvo za pretragu
    Oglasi
Pregled oglasa
Po rubrikama
Dodavanje oglasa
Izmena oglasa
    Galerija slika
Pregled slika
Po rubrikama
Dodavanje slika
Izmena slika
    Priče o ljubimcima
Priče o ljubimcima
Dodavanje priče
Izmena priče
     Registar firmi
Odgajivacnice
Pet Shop
Pansioni
Veterinarske ordinacije
Veterinarske apoteke
Dresura
Frizeri
Uvoznici hrane, opreme, vet preparata ...
Razno
    Vesti
     Tekstovi
Psi
Mačke
Ptice
Akvaristika
Glodari
Mali sisari
Konji
Gmizavci
Zanimljivosti
Divlje životinje
PROMO tekstovi
    Komentari
    Ankete
    News, articles ...

cistaci corso diskusi dogo hrana izgubljen kuca maca macka pas poklon veterinar
    Brza pretraga

Simptomi bolesti akvarijumskih ribica

10.02.2013. | pets01

Kada utvrdimo da je riba bolesna, obično je već kasno. Riba tada ne uzima hranu, pliva na leđima, ili su joj peraja oštećena. Na vreme utvrditi bolest nije lako, naročito ako u akvarijumu ima mnogo riba. Prirodno, neke ribe su manje otporne, a samim tim i podložne bolestima. Automatski one ugrožavaju ostale ribe. Zato ribe u akvarijumu treba uvek pažljivo posmatrati. Vremenom, steći ćete iskustvo i moći da primetite promene na njima. Najvažnije je ponašanje ribica i njihov spoljašnji izgled.
Postoje mnoge virusne, bakterijske i mikološke bolesti i štetočine koje im prete.
Ako primetite da je riba mirna, ne reaguje na okolinu, ne beži ni kada pokušate da je dodirnete, to su prvi simptomi bolesti.
Bolesna riba ne pliva normalno, leži na boku, ili leđima, stresa se, ne uzima hranu. Zatim, neravnomerno diše, često se skriva u uglovima akvarijuma, među ukrasnim drvećem, kamenjem, i sl.
Peraja su im slepljena uz telo. Ponekad same pokušavaju da se oslobode parazita na koži tako što odlaze ispod rasprskivača za vodu ne bi li im veći mlaz vode skinuo parazite.
Ribama se menja boja kože, može biti svetlija, ili tamnija. Na koži se mogu pojaviti naslage. Telo može biti otečeno, ili naduveno. Koža oštećena, ili prekrivena pegama, mrljama, tačkama i sl.
Za bolesnom ribom izmet se obično vuče, končast je i sluzav. Oči su takođe oštećene, prevučene mrenom, a često i potpuno zatvorene.
Postoje sredstva za lečenje riba koje možete kupiti, ali vam preporučujemo da se prvo posavetujete sa iskusnim akvaristom i stručnim licima.
Vodu u kojoj se ribe nalaze treba poslati na analizu, da bi se sprečili uzroci bolesti. Dakle, prvo treba naći prouzrokovača, odn. uzrok bolesti, uspostaviti dijagnozu, pa onda lečiti ribe.
Kod lakših infekcija najpre treba primeniti kupanje, odn. potapanje ribe u odvojenom akvarijumu. U tu vodu stavi se određena, propisana količina leka. Kada je prošla kroz rastvor, isperemo je u čistoj vodi u drugoj posudi. To potapanje uglavnom traje kratko. Ribu moemo držati i u mrežici dok je u vodi sa rastvorom pod uslovom da je i mrežica dezinfikovana.
Ove infekcije su često masovne pa je potrebno lečiti sve ribe iz akvarijuma.  Ako se u sredstvu u kome ih lečimo počnu prevrtati, to znači da ne podnose to sredstvo. U tom slučaju ih treba odmah izvaditi iz vode.
Postoje bolesti kada ribe moramo kupati duže i tada se lek ubacuje direktno u akvarijum. Neka od tih sredstava mogu štetno da deluju na biljke u akvarijumu,a može doći i do poremećaja biološke ravnoteže u akvarijumu. U tom slučaju akvarijum treba češće provetravati. Možete povećati i temperaturu vode i to između 26 i 28 stepeni C, pošto topla voda ne prija mnogim parazitima i tako se skraćuje vreme njihovog razvoja.
Nećemo vam predložiti koja sredstva treba da koristite u lečenju ribica. O tome se posavetujte sa stručnim licima i institucijama.


februar 2013.Tagovi: Simptomi bolesti akvarijumske ribice


 
 


Kojeg kućnog ljubimca preporučujete za život u stanu.

Rezultati

    SLIKA IZ GALERIJE
ARTUR

© 2011 Pets01.com